48 ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ

2017-02-22

Δείτε ποιες είναι οι συνθετικές ουσίες που χρησιμοποιούν οι περισσότερες εταιρείες σε όλα τα προιόντα προσωπικής φροντίδας. Μάθετε όλη την αλήθεια για το πόσο επιβλαβείς είναι για την επιδερμίδα μας και τον οργανισμό μας και αποφύγετέ τες κάθε φορά που κάνετε τις αγορές σας. Μην προτιμάτε προιόντα που έχουν αυτές τις επικίνδυνες ουσίες, να υπάρχουν στο σπίτι σας. Αναλάβετε δράση για να σταματήσει αυτό το εμπόριο που καταστρέφει τις ζωές όλων μας! Είναι στα χέρια σας να το κάνετε αυτό! Μην το παραμελείτε!

PARABENS

To πιο γνωστό συντηρητικό.Απορροφάται εύκολα στο δέρμα, στο αίμα και στο πεπτικό σύστημα. Προκαλεί ερεθισμούς στο δέρμα, μελάνωμα, πρόβλημα στα γεννητικά όργανα του άντρα και στις ορμόνες, καρκίνο στο μαστό της γυναίκας και αλλεργίες. Αποφεύγουμε συστατικά με ethyl-, butul-, propylbarabens. Eπιλέξτε αγνά προιόντα που δεν έχουν συντηρητικά, άρα και μικρότερη διάρκεια ζωής.


SLES

Χρησιμοποιείται ως επιφανειοδραστικό στα περισσότερα προιόντα όπως σαμπουάν, οδοντόκρεμες, υγρό σαπούνι, καθαριστικά σπιτιών. Είναι τοξικό, ερεθίζει το δέρμα,προκαλεί αλλεργίες, τριχόπτωση, πιτυρίδα και επειδή μένει μέχρι 5 μέρες στην επιδερμίδα και τη διαπερνά, δημιουργεί βλάβες στα όργανα. Αποφεύγουμε τις ετικέτες με sodium lauryi sulphate, sodium laureth sulfate, ammonium lauryl sulfate. 

POLYETHYLENE GLYCOL(PEG)

πολυαιθυλενογλυκόλη

Χρησιμοποιείται ως επιφανειοδραστικό, ενυδατικό δέρματος, γαλακτωματοποιητή και υπάρχει σχεδόν σε όλα τα προιόντα προσωπικής φροντίδας. Είναι τοξικό, συνδέεται με ενδοκρινικές διαταραχές,  λευχαιμία και καρκίνο. Το αποφεύγουμε ιδίως αν έχουμε ερεθισμένη ή τραυματισμένη επιδερμίδα.

EDTA

(τετρανάτριο)

Χρησιμοποιείται ως συντηρητικό, αντιοξειδωτικό και μαλακτικό νερού, σε κρέμες, προιόντα καθαρισμού προσώπου και μαλλιών, σε τρόφιμα και παιδικές τροφές. Είναι τοξικό, έχουν γίνει αναφορές για έκζεμα, προκαλεί αλλεργίες, ερεθισμό δέρματος, βιοσυσσώρευση και κατατάσσεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στις τερατογενές ουσίες. Να το αποφεύγουμε στις ετικέτες των προιόντων.

ΑΣΕΤΟΝ

Διαλύτης αφαίρεσης βερνικιών. Προκαλεί ζάλη, ξηροστομία, αναπαραγωγική και νευρολογική βλάβη, ερεθισμό στο δέρμα, καρκίνο, μεταλλαξιγένεση, γενετικές ανωμαλίες, κώμα. Αποφεύγουμε ετικέτες με isopropylacetone hexone, 2-pentanoty, butanote,  MEK, NMP. Να αγοράζουμε αφαιρετικά χωρίς αυτές τις ουσίες και στο σαλόνι ομορφιάς αν το χρησιμοποιήσουν να φοράνε γάντια νιτριλίου με καλό εξαερισμό.

METHYLISOTHIAZOLINONE(ΜΙΤ)

Χρησιμοποιείται ως συντηρητικό σε υγρά καλλυντικά. Βρίσκεται σε σαμπουάν, χρώμα μαλλιών, αντηλιακά, μακιγιάζ, βρεφικά  προιόντα, υγρά σαπούνια, αφαιρετικά μακιγιάζ. Προκαλεί τοξικότητα στα νεύρα και στους πνεύμονες και αλλεργίες. Να το αποφεύγουμε.

ΣΥΝΘΕΤΙΚΑ ΑΡΩΜΑΤΑ

Τα συστατικά του αρώματος δεν αποκαλύπτονται, αναγράφονται ως parfume, FD&C, D&C, C.I 77496. Προκαλούν τοξικότητα στην αναπαραγωγή, διαταραχές στα όργανα και στις ορμόνες, βιοσυσσώρευση και έχει ανιχθευθεί στο ανθρώπινο μητρικό γάλα και στο ομφάλιο λώρο. Να τα αποφεύγουμε.

TALK

Βρίσκεται σε σκιές ματιών,κραγιόν,αποσμητικά, μάσκες, λοσιόν, σε σκόνη για τα μωρά. Συνδέται με ερεθισμούς, καρκίνο, τοξικότητα οργάνων, αναπνευστικά και αναπαραγωγικά προβλήματα. Αποφεύγουμε να το εφαρμόζουμε στην περιοχή της πυέλου και αγοράζουμε μόνο αυτά που είναι απαλλαγμένα από αμίαντο.

PHALATES

(φθαλικές ενώσεις)

Χρησιμοποιούνται ως σταθεροποιητές, ως διαλύτες αρωμάτων. Είναι τοξικές, συνδέονται με άσθμα, καρκίνο μαστού, αναπαραγωγικές, ενδοκρινικές, νευρολογικές διαταραχές. Αποφεύγουμε συστατικά ετικέτας που αναγράφονται DEP,DBP,DEHP,phalates και parfume( πιθανή έκθεση φθαλικών).

QUATERNIUM-15

Βρίσκεται στα προιόντα μαλλιών, κρέμες μαλλιών, καθαριστικά, σταγόνες για τα μάτια, κρέμες ξυρίσματος. Απελευθερώνει φορμαλδεύδη, είναι τοξικό και δημιουργεί αλλεργίες. Αποφεύγουμε προιόντα με συστατικά benzaluonium chloride, polyquaternium, quaternium-15.

ETHANOLAMINE

(αιθανολαμίνη)

Xρησιμοποιείται σε σαμπουάν, σαπούνια, μαλακτικό μαλλιών, είδη μακιγιάζ, αντηλιακά, κρέμες ξυρίσματος. Συνδέεται με καρκίνο ήπατος, τοξικότητα, επιπτώσεις στο περιβάλλον. Η ΕΕ απαγορεύει το DEA, που είναι παράγωγο της, για να μειώσουν τη μόλυνση από τις καρκινογόνες νιτροζαμίνες. Αποφεύγουμε τα προιόντα στα οποία αναγράφονται ethanolamine,DEA,TEA,MEA.


BHT

Xρησιμοποιείται ως αντιοξειδωτικό σε προιόντα προσωπικής φροντίδας, αλλά είναι φωτοευαίσθητο. Έχει συνδεθεί με ερεθισμούς στο δέρμα τοξικότητα στα όργανα,αναπαραγωγικές διαταραχές, καρκίνο. Αποφεύγουμε τέτοιου είδους προιόντα.

BHA

Χρησιμοποιείται σε προιόντα προσωπικής φροντίδας όπως κρέμες,προιόντα μακιγιάζ και μαλλιών, αντηλιακά, αποσμητικά και αρώματα και τρόφιμα. Δημιουργεί ενδοκρινικές διαταραχές και τοξικότητα. Αποφεύγουμε τα προιόντα που περιέχουν BHA, BHT.

TRICLOSAN

(τρικλοκάρβανη)

Βρίσκεται στα σαπούνια, απορυπαντικά, αποσμητικά, οδοντόκρεμες, προιόντα μακιγιάζ, κρέμες. Χρησιμοποιείται ως αντιμικροβιακό. Το κέντρο ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων εντόπισε αυτή την ουσία στα ούρα των 75% των ατόμων που εξετάστηκαν. Ανησυχίες δημιουργήθηκαν σχετικά με τις επιπτώσεις στον άνθρωπο και περιβάλλον. Δημιουργεί ενδοκρινικές διαταραχές. Αποφύγετε τη χρήση προιόντων με αυτό το συστατικό.

CARBON BLACK

(αιθάλη)

Μαύρη σκόνη που χρησιμοποιείται στο κραγιόν, μάσκαρα, eyeliner. Παράγεται από καύση που βασίζεται στον άνθρακα και έχει συνδεθεί με καρκίνο και αρνητικές επιπτώσεις στα όργανα. Αποφεύγουμε συστατικά ετικέτας carbon black,D&C black no.2, acytelene black, thermal black.

COAL TAR

(λιθανθρακόπισσα)

Χρησιμοποιείται στα σαμπουάν, θεραπείες τριχωτού κεφαλής, σαπούνια, βαφές μαλλιών, λοσιόν.Σύμφωνα με την FDA, οποιαδήπτε προιόντα περιέχουν αυτό το χημικό συστατικό πρέπει να προσδιορίζονται στην ετικέτα σε επίπεδα του 0,5% έως 5%. Αποφεύγουμε τα προιόντα με αυτό το συστατικό. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί κυρίως με τις βαφές μαλλιών.

BENZOPHENONE

(βενζοφαινόνη)

Βρίσκεται στα αντηλιακά, βερνίκια,σαμπουάν,κρέμες. Συνδέεται με καρκίνο, ερεθισμό στο δέρμα, τοξικότητα στα όργανα, ενδοκρινικές διαταραχές. Αποφεύγουμε τα συστατικά των ετικετών με ονομασία benzophenone,benzene, benzylphenyl,ketone και επιλέγουμε αντηλιακά με διοξείδιο τιτανίου και ψευδαργύρου.

AΚΡΥΛΙΚΑ

(μεθακρυλικό μεθύλιο)

Βρίσκονται σε τεχνητά προιόντα νυχιών και βλεφαρίδων.Είμαστε εκτεθειμένοι κυρίως σε αυτές τις χημικές ουσίες μέσω εισπνοής ή επαφής με το δέρμα. Είναι τοξικό. Αποφεύγουμε τα ακρυλικά νύχια ή φοράμε κατάλληλες μάσκες ασφαλείας, προστατευτικά γάντια και έχουμε καλό εξαερισμό.

1,4-DIOXANE

(διοξάνιο)

Δημιουργείται όταν τα συστατικά αντιδρούν μεταξύ τους και παράγεται μια διαδικασία που λέγεται αιθοξυλίωση, όπου συνδέεται με καρκίνο στο μαστό. Βοηθάει στην παραγωγή αφρού στα προιόντα περιποίησης. Αποφεύγουμε τα προιόντα που αναγράφουν τα συστατικά laurethe,peg,και όλες τις χημικές ενώσεις xynol,leteareth,oleth.


PPD

(P-φαινυλειοδιαμίνη)

Βρίσκεται στις οξειδωτικές βαφές μαλλιών. Συνδέεται με αλλεργικές αντιδράσεις, καρκίνο, μεταλλαξιγένεση, τοξικότητα οργάνων. Αποφεύγουμε βαφές με συστατικά 4-aminoaniline, 1-4-benzenediamine, a-4-diaminobenzene, 1,4-phenylenediamine, para-phenylenediamine.

TOLUENE

(τολουόλιο)

Χρησιμοποιείται ως διαλυτικό χρωμάτων, σε βερνίκια νυχιών και βαφές μαλλιών.Συνδέεται με πονοκεφάλους, ζάλη, σκασμένο δέρμα, αναπαραγωγική βλάβη, αναπνευστικά προβλήματα. Αποφεύγουμε τοξικές μάρκες προιόντων, να βρισκόμαστε σε καλά αεριζόμενο χώρο και οι εργαζόμενοι στο σαλόνι ομορφιάς να φοράνε μάσκα.

BΑΡΕΑ ΜΕΤΑΛΛΑ

Είναι ο μόλυβδος, αρσενικό, υδράργυρος, αλουμίνιο, ψευδάργυρος, χρώμιο, σίδηρος. Βρίσκονται σε οδοντόκρεμες λεύκανσης, είδη μακιγιάζ, βερνίκια, σταγόνες για τα μάτια. Συνδέονται με καρκίνο, αναπαραγωγικά και αναπτυξιακά προβλήματα, τοξικότητα στα όργανα, ανοσοποιητικές και νευρολογικές διαταραχές και βιοσυσσώρευση. Αποφεύγουμε ετικέτες με chromium, hydrogenated cotton seed oil, sodium hexanetaphosphate και τις κύριες ονομασίες τους. Επιλέγουμε προιόντα με διοξείδιο τιτανίου.

HYDROGUINONE

(υδροκινόνη)

Βρίσκεται σε προιόντα λεύκανσης δέρματος. Συνδέεται με τοξικότητα στα όργανα, καρκίνο, ερεθισμός αναπνευστικού οδού. Την αποφεύγουμε στα προιόντα.

HOMOSALATE

(ομοσαλάτη)

Ανήκει στα σαλικυλικά. Βρίσκεται στα αντηλιακά και προιόντα φροντίδας δέρματος με SPF. Συνδέεται με ενδοκρινικές διαταραχές. Αποφεύγουμε τα προιόντα με υδροκινόνη και συνθετική τοκοφερόλη.

RESORCINOL (ρεσορκινόλη)

Βρίσκεται σε βαφές μαλλιών, σε λιπάσματα χημικά, σε σαμπουάν, σε θεραπείες δερματολογικές. Ερεθίζει δέρμα, είναι τοξικό και συνδέεται με ενδοκρινικές διαταραχές.

PABA

Βρίσκεται στα αντηλιακά και χρησιμοποιείται ως φίλτρο UVB. Συνδέεται με ενδοκρινικές διαταραχές, αλλεργική δερματίτιδα, φωτοευαισθησία. Αποφεύγουμε ετικέτες με PABA, padimate O, 4-aminobenzoicaccid, 2-ethylhexylester, P-carboxyaniline.

OCTINOXATE

(ΑΜΣ)

Χρησιμοποιείται ως φίτρο UV, απορροφάται γρήγορα στο δέρμα, στο αίμα, στο γάλα, στα ούρα και μιμείται τα οιστρογόνα δημιουργώτας ενδοκρινικές διαταραχές. Βρίσκεται στα προιόντα μαλλιών, σαμπουάν, αντηλιακά,κρέμες, βερνίκια, κραγιόν. Αποφεύγουμε ετικέτες με octinoxate, onethoxycinnamate, parsor, escalol, 2-ethylhexylp-methoxycinnamate, MCX,MOX.

NITROSAMINE

(νιτροζαμίνες)

Είναι ακαθαρσίες που εμφανίζονται όταν υπάρχουν στα προιόντα DEA ή TEA και ενώνονται με συντηρητικά. Συνδέονται με καρκίνο, ενδοκρινικές διαταραχές, τοξικότητα. Αποφευγουμε ετικέτες με DEA, TEA.

ΦΘΟΡΙΟΥΧΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ

Συστατικά από το φθόριο, παρόμοιες με το χλώριο και βρώμιο. Βρίσκονται σε είδη μακιγιάζ, λοσιόν. Προκαλούν καθυστερημένη εμμηνόρροια, ανάπτυξης μαστού και καρκίνο. Αποφεύγουμε ετικέτες με polyperfluoromethylisopropylether, polytetrafluoroethylene, Teflon, DEA, PTFE.

FLUORIDE

(ΦΘΟΡΙΟ)

Τοξικό, καταστρέφει την ακετυλοχολίνη και έτσι καταστέλλει το νευρικό σύστημα με αποτέλεσμα να μη νιώθουμε τον πόνο στα δόντια και να παθαίνουμε τη νόσο Αlzheimer, καθώς και δημιουργεί προβλήματα στα κόκκαλα. Να το αποφεύγουμε.

POLYACRYLAMIDE

(πολυακρυλαμίδιο)

Σταθεροποιητής, αντισηπτικό, δημιουργεί αφρό. Βρίσκεται στις κρέμες, αντηλιακά και προιόντα για τα μαλλιά. Η ΕΕ θέτει όρια για τη ποσότητα χρήσης του στα προιόντα. Είναι καρκινογόνο, τοξικό στην αναπαραγωγή και στην ανάπτυξη και έχει συνδεθεί με μαστικούς όγκους. Να το αποφεύγουμε στις ετικέτες μαζί με polyacrylate, pollyaquaternium, acrylamide, acrylate.

PHENOXYETHANOL

(φαινοξυαιθανόλη)

Είναι συντηρητικό και σταθεροποιητής σε σαπούνια και αρώματα. Βρίσκεται σε βρεφικές κρέμες, αντηλιακά, μακιγιάζ, σαμπουάν, βερνίκια, μωρομάντηλα, υγρά σαπούνια αποσμητικά, οδοντόκρεμες, κεριά αποτρίχωσης, ζελέ υπερήχων, αρώματα, βερνίκια. Δημιουργεί έκζεμα, αλλεργίες και επηρεάζει το νευρικό σύστημα του βρέφους. Να το αποφεύγουμε.

AMMONIUM

(αμμωνία)

Πολλές συνθέσεις αμμωνίας χρησιμοποιούνται σε διάφορα προιόντα προσωπικής περιποίησης και συνδέονται με αναπνευστικά προβλήματα, ζάλη , αδυναμία και πνευμονικό οίδημα, είναι τοξικές. Να τις αποφεύγουμε.

ALUMINIUM COMPOUNDS

( συνθέσεις αλουμινίου)

Χρησιμοποιούνται σε αποσμητικά και αντιδρωτικά επειδή σταματούν την εφίδρωση. Είναι τοξικές, μπλοκάρουν τους πόρους του δέρματος, δημιουργούν αλλεργίες και συνδέονται με τον καρκίνο στο μαστό και στην ασθένεια Alzheimer. Να τις αποφεύγουν κυρίως οι γυναίκες που έχουν αδένες.


PETROLATUM

(μεταλλικό έλαιο)

Φράζει τη φυσική υγρασία του δέρματος και μπορεί έτσι να προκληθεί μόλυνση. Το Εθνικο Πρόγραμμα Τοξικολογίας θεωρεί τη πιθανή μόλυνση με PAH, που είναι μια καρκινογόνα ουσία. Όλα τα παράγωγα του πετρελαίου όπως η παραφίνη, η βαζελίνη προκαλούν φωτοευαισθησία, αφυδάτωση του δέρματος, δερματικά προβλήματα. Να τα αποφεύγουμε ή να χρησιμοποιήσουμε την εξευγενισμένη βαζελίνη, η λεγόμενη λευκή βαζελίνη ή καλύτερα για την ενυδάτωση του δέρματος φυτικές κρέμες και βούτυρα.


BENZYL ALCHOHOL

(βενζυλική αλκοόλη)

Χρησιμοποιείται ως συντηρητικό, ως διαλύτης και ως αρωματική ουσία και βρίσκεται στα σαπούνια, προιόντα μαλλιών και νυχιών,  ξυρίσματος, μακιγιάζ, καθαριστικά. Είναι τοξικό, ερεθίζει δέρμα, οδηγεί σε ζάλη, πονοκεφάλους, αλλεργίες και καταστέλλει το νευρικό σύστημα. Αποφεύγουμε όπου αναγράφεται στην ετικέτα και εκεί που γράφει parfume.

IMIDAZOLIDINYL UREA

(ιμιδαζολινική ουρία)

Είναι συντηρητικό και χρησιμοποιείται σε κρέμες, προιόντα μαλλιών και μακιγιάζ. Είναι τοξικό γιατί ελευθερώνει φορμαλδεύδη και προκαλεί αλλεργίες και δερματίτιδα. Αποφεύγουμε συστατικά  όπως Diazolidinyl urea ,Sodium hyroxymethylglycinate και DMDM hydantoin.

ISOPROPYL ALCHOHOL

(ισοπροπυλική αλκοόλη)

Χρησιμοποιείται ως αντιμικροβιακό σε κρέμες, μακιγιάζ, προιόντα μαλλιών,νυχιών, οδοντόκρεμες, σαμπουάν.Προκαλεί πονοκεφάλους, ζάλη, δερματίτιδες, αλλεργίες, τοξικότητα στα όργανα και τερατογένεση. Να αποφευγουμε την ετικέτα με αυτά τα συστατικά isopropyl alchohol, propyl alchohol, propanol.

POLYVINYL PURROLIDONE

(PVP)

Χρησιμοποιείται ως γαλακτωματοποιητής, στερωτικό μαλλιών και είναι παράγωγο του πετρελαίου. Βρίσκεται σε κρέμες, σαμπουάν, οδοντόκρεμες, σπρέυ μαλλιών και προιόντα ξυρίσματος. Προκαλει τερατογένεση, ερεθισμούς και αναπνευστικά προβλήματα. Να αποφεύγεται.

PROPYLENE GLYCOL

(προπυλενογλυκόλη)

Σταθεροποιητής και υγραντικό σε αποσμητικά, κραγιόν, αντηλιακά, μωρομάντηλα. Κλέβει υγρασία από το χαμηλό στρώμα της επιδερμίδας και τη φέρνει στην επιφάνεια. Τοξικό στα όργανα και ερεθιστικό του δέρματος, αιτία για την αποφυγή του.

PROPYLGALLATE

(προπύλιο)

Συντηρητικό και αντιοξειδωτικό σε προιόντα καθαρισμού δέρματος, μακιγιάζ, αντηλιακά. Είναι τοξικό, δημιουργεί αλλεργίες. Να αποφεύγεται.

PUP/VA COPOLYMER

Σταθεροποιητής κυρίως σε προιόντα μαλλιών, σε κρέμες, λακ, αντηλιακά, βαφές, βερνίκια. Είναι τοξικό και παράγωγο αμμωνίας. Προκαλεί αλλεργίες, τριχόπτωση και δερματικά προβλήματα. Να το αποφεύγουμε.

STEARALKONIUM CHLORIDE

(στερεατικό χλωρίδιο)

Χρησιμοποιείται ως συντηρητικό ή επιφανειοδραστικό κυρίως σε προιόντα για τα μαλλιά, αλλά και κρέμες. Τοξικό, να αποφεύγεται.

SODIUM HYDROXIDE

(καυστικό νάτριο)

Χρησιμοποιείται σε προιόντα μακιγιάζ, νυχιών, μαυρίσματος, αποτρίχωσης, αντηλιακά,  οδοντόκρεμες, πούδρες, σαπούνια, σαμπουάν, κρέμες. Είναι τοξικό και προκαλεί αλλεργίες και δερματικά προβλήματα. Χρειάζεται να το αποφεύγουμε.

ΣΥΝΘΕΤΙΚΕΣ ΧΡΩΣΤΙΚΕΣ

Βρίσκονται στα σαπούνια, λοσιόν, τζελ ξυρίσματος, κρέμες, οδοντόκρεμες, σαμπουάν. Πολλά είναι πίσσα και περιέχουν βαρέα μέταλλα. Μπλοκάρουν τους πόρους του δέρματος, παρουσιάζουν δερματικά προβλήματα και αλλεργίες, ιδίως σε κρέμες και μάσκες. Τοξικό στις οδοντόκρεμες. Στα τρόφιμα έχουν διαπιστωθεί καρκίνος, κυρίως στο θυροειδή.  Αποφεύγουμε στις ετικέτες την  αναγραφή χρωμάτων με κωδικό και τα  D&C, FD&C.

TALLOW

(ζωικό λίπος)

Λίπος από βοωειδή και πρόβατα και χρησιμοποιείται στα σαπούνια, σαμπουάν, κρέμες, κραγιόν. Προκαλεί ερεθισμό δέρματος και έκζεμα, είναι τοξικό και επειδή οι τοξίνες απορροφώνται στο λίπος των ζώων, υπάρχει πιθανότητα μετάδοσης μολύνσεων. Αποφεύγουμε τα συνθετικά προιόντα και κάνουμε στροφή στα φυτικά.

CARBOMER

Χρησιμοποιείται ως τζελ στις κρέμες, σε προιόντα νυχιών, μαλλιών και μακιγιάζ, δηλαδή τα σταθεροποιεί τα καλλυντικά και αυξάνει τον όγκο τους. Είναι τοξικό και προκαλεί αλλεργίες. Αποφεύγουμε στις ετικέτες προιόντων.

DMDM HYDANTOIN

Είναι συντηρητικό και αντιμικροβιακό σε κρέμες, σαμπουάν και προιόντα μαλλιών. Είναι τοξικό για το δέρμα και το περιβάλλον, ελευθερώνει φορμαλδεύδη και προκαλεί αλλεργίες και καρκίνο. Να το αποφεύγουμε.Τα νέα της εβδομάδας
 

Είναι φυσικό η κούραση πολλές φορές να μας έχει καταβάλλει και να αμφιβάλλουμε κατά πόσο επικίνδυνο είναι να κοιμηθούμε εκείνη τη νύχτα με το μακιγιάζ μας. Κι όμως, ακόμη και μία φορά, βλάπτει σοβαρά την επιδερμίδα μας! Όταν μάθετε πόσο αρνητικά επηρεάζει την υγεία του δέρματός σας, σίγουρα την επόμενη φορά θα είστε πιο προσεκτικές με τη φροντίδα...

Καθώς μεγαλώνουμε, είναι φυσικό να αλλάζει η όψη της επιδερμίδα μας και να εμφανίσει ξηρότητα, ρυτίδες, μεγάλους πόρους, χαλάρωση και να γίνει πιο λεπτό το δέρμα χωρίς ελαστικότητα. Η κύρια αιτία αυτής της εμφανής αλλαγής είναι ότι το δέρμα δεν παράγει καινούρια κύτταρα με τον ίδιο ρυθμό.

Για όσους έχουν ευαίσθητη επιδερμίδα γνωρίζουν πόσο δύσκολη μπορεί να γίνει η επιλογή των κατάλληλων προιόντων για το δέρμα τους, αφού πολλές φορές μπορούν να αποδειχτούν τα προιόντα που έχουν αγοράσει εντελώς ακατάλληλα, δημιουργώντας περισσότερα προβλήματα στην επιδερμίδα τους.