ΓΙΑΤΙ ΑΙΣΘΑΝΕΣΤΕ ΠΟΝΟ, ΟΤΑΝ ΑΛΛΑΖΕΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ;

2019-02-14

Μήπως κι εσείς πονάτε όταν αλλάζει ο καιρός; Μήπως θεωρείτε κι εσείς όμως, ως παράλογη την εξήγηση ότι ο καιρός μπορεί να επιδεινώσει τον πόνο σε ένα παλιό τραύμα ή στις αρθρώσεις σας; Η πραγματικότητα όμως, δηλαδή η αίσθηση του πόνου, γίνεται άκρως αντιληπτή κάθε φορά που αλλάζει ο καιρός, έτσι δεν είναι; Τι τελικά ισχύει;

  Κι όμως οι αμφιβολίες σας αληθεύουν!

Οι μελετητές όντως επιβεβαιώνουν ότι ο καιρός έχει επίδραση στον τρόπο που αισθάνεται το σώμα μας, χωρίς όμως να μπορεί να δώσει ακόμα μια τελική εξήγηση στο πώς συνδέεται ο καιρός με τον πόνο.

Ερευνητές έχουν δώσει πιθανή εξήγηση στην αλλαγή ή πτώση της βαρομετρικής πίεσης, στην υγρασία, στη χαμηλή θερμοκρασία του περιβάλλοντος και στη βροχόπτωση.

Η πτώση της βαρομετρικής πίεσης που γίνεται πριν την εμφάνιση κακοκαιρίας, ωθεί λιγότερη δύναμη στο σώμα μας και αυτό τείνει να δημιουργεί συστολή (ανάπτυξη) στους μύες, τένοντες, ιστούς ουλών και αυτό επιδεινώνει τα νεύρα που έχουν υποστεί βλάβη, με αποτέλεσμα να νιώθουν πόνο, ιδίως τα άτομα που έχουν εμφανίσει αρθριτικά προβλήματα (επειδή ο χόνδρος έχει φθαρεί, τα νεύρα σε αυτό το σημείο είναι ευάλωτα σε όλες τις μεταβολές της πίεσης)  και σε άτομα που έχουν παλιά τραύματα. Υπάρχουν περιπτώσεις ατόμων που έχουν εκδηλώσει πόνο στην πλάτη, αδιαθεσία και ημικρανίες από την αλλαγή καιρού.

Γνωρίζουμε βέβαια ότι η αλλαγή του καιρού είναι αναπόφευκτη.      Ο πόνος όμως είναι προσωρινός και σίγουρα μπορούμε να βοηθήσουμε τον εαυτό μας για να ανακουφιστεί από τον πόνο.

Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν για να μετριάσουμε τον πόνο;

  1. Όταν κάνει κρύο να βρίσκεστε σε ζεστό περιβάλλον και να ντύνεστε ζεστά (ειδικά γάντια για την αρθρίτιδα, κάλτσες, ηλεκτρική κουβέρτα..).
  2. Οι αδρανείς αρθρώσεις γίνονται δύσκαμπτες και επώδυνες, συνεπώς ασκηθείτε κάνει καλό!
  3. Να χρησιμοποιείτε θερμαντικές κρέμες ( επικοινωνήστε μαζί μου για την καλύτερη επιλογή της κρέμας ή του ελαίου που χρειάζεται το σώμα σας για να ανακουφιστεί από τον πόνο).
  4. Να πίνετε νερό, γιατί η αφυδάτωση μας κάνει πιο ευαίσθητους στο κρύο.
  5. Σε περίπτωση φλεγμονής των αρθρώσεων, πάρτε αντιφλεγμονώδη, βιταμίνη D, γλυκοζαμίνη ή ενέσεις κορτιζόνης, ανάλογα πάντα τί θα σας συστήσει ο γιατρός σας.
  6. Κάντε φυσικοθεραπεία!