ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΤΕ ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΣΑΣ!

2018-02-06

Οι κύριοι λόγοι που χρειάζεται να προστατέψετε το δέρμα σας, είναι επειδή αποσκοπεί στη γενική υγεία του οργανισμού σας και έπειτα ακολουθεί μια άψογη εμφάνιση!

Είναι βέβαιο ότι όλοι μας χρεωνόμαστε για να αγοράζουμε καθημερινά προιόντα περιποίησης της επιδερμίδας μας, η αλήθεια όμως είναι, ότι αν δεν υπάρχουν υγιεινές συνήθειες φροντίδας του δέρματός μας, τα προιόντα από μόνα τους δεν επιφέρουν ολοκληρωμένο αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, εάν εφαρμόζετε καθημερινά προιόντα καταπολέμησης του τοπικού πάχους και της κυτταρίτιδας, αλλά δε τρέφεστε σωστά και δε γυμνάζεστε, σίγουρα δε θα αποκτήσει η επιδερμίδα σας το επιθυμητό αποτέλεσμα , δηλαδή  μια άψογη επιδερμίδα.

Η επιτακτική συνήθεια που χρειάζεται να ακολουθούμε, είναι να εφαρμόζουμε αντηλιακό στις εκτεθειμένες περιοχές του σώματός μας, καθημερινά, όλες τις εποχές του χρόνου!

Γνωρίζετε οι περισσότεροι ότι η ελάχιστη, απευθείας έκθεση στον πρωινό κυρίως ήλιο, είναι ύψιστης σημασίας για την υγεία, καθώς βοηθάει τον οργανισμό να συνθέσει τη βιταμίνη D. Αυτή η βιταμίνη συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού, του θυροειδή, προλαμβάνει νοσήματα και αντιμετωπίζει δερματικές παθήσεις, ενώ η έλλειψή της προκαλεί σοβαρές επιπλοκές, όπως αυτοάνοσα νοσήματα, διαβήτη, καρκίνο και ούτω καθεξής.

Υπάρχουν όμως, και οι υπεριώδεις ακτινοβολίες του ήλιου που προκαλούν βλάβη στο δέρμα όπως φακίδες, δυσχρωμίες, ρυτίδες, κηλίδες, σπιλώματα, και κακοήθης μελάνωμα ( καρκίνο του δέρματος).  Υπάρχουν δύο τύποι ακτινοβολίας:

UVB: Προκαλεί εγκαύματα και κάνει έντονα την εμφάνισή του τις μεσημεριανές ώρες.

UVA: Διεισδύει σε βάθος στην επιδερμίδα, προκαλώντας πρόωρη γήρανση (φωτογήρανση). Υπεριώδης ακτινοβολία που υπάρχει όλη τη διάρκεια της ημέρας, όλο το χρόνο.

Η έκθεση και στις δύο ακτινοβολίες σε συνδυασμό, καταλήγει στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.

ΩΦΕΛΙΜΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΣΑΣ

Αποφύγετε την έκθεσή σας στον ήλιο, στις ώρες μεταξύ 11πμ-4μμ, όπου αυτές οι ακτινοβολίες που εκπέμπονται εκείνες τις ώρες , δημιουργούν άσχημες συνέπειες στο ανοσοποιητικό, στα μάτια και στο δέρμα.

Φορέστε κατάλληλη ενδυμασία, καπέλο και γυαλιά, όταν εκτίθεστε στον ήλιο.

Χρησιμοποιήστε αντηλιακό 30΄πριν την έκθεσή σας στον ήλιο και επαναλάβετε κάθε δύο ώρες.

Απλώστε το αντηλιακό σας και στη σκιά και όταν έχει συννεφιασμένο καιρό, λόγω της ακτινοβολίας  UVA. Να θυμάστε ότι εκτίθεστε στην ηλιακή ακτινοβολία, όταν βρίσκεστε κοντά στα παράθυρα, είστε μέσα στο αυτοκίνητο ή στο λεωφορείο.

Να φοράτε αντηλιακό που προστατεύει και από τις δύο ακτινοβολίες.

Μετά το μπάνιο στη θάλασσα, επαναλάβετε την εφαρμογή του αντηλιακού σας κι ας κατανομάζεται ως ''αδιάβροχο'', επειδή όλα τα αντηλιακά χάνουν την αποτελεσματικότητά τους, όταν βυθίζονται στο νερό.

Αποφύγετε το σολάριουμ, λόγω του ότι εκπέμπει 5 φορές ισχυρότερη ακτινοβολία UVA,  από τη φυσική.

Όντως είναι πιο ευαίσθητα τα άτομα που έχουν ανοιχτό χρώμα δέρματος, όταν εκτίθενται στον ήλιο, δε σημαίνει όμως ότι τα άτομα με πιο σκούρο χρώμα, δεν πρέπει να είναι προσεκτικοί. Σε αυτό το σημείο, πρέπει να επισημάνω ότι το μαύρισμα δεν προστατεύει από τις βλαβερές ακτινοβολίες του ήλιου.

Ιδιαίτερης προσοχής χρίζουν τα παιδιά και τα ηλικιωμένα άτομα.

Ο γιατρός Phillip Artemi, Australasian College of Dermatologist, Sydney Morning Herald δήλωσε: ''Ο ήλιος εκπέμπει και υπέρυθρη ακτινοβολία και ορατό φως που μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη και αυτό έχει ως αποτέλεσμα θαμπό δέρμα, ρυτίδες, άσχημους χρωματισμούς''.

Το μακιγιάζ είναι η δεύτερη καλύτερη άμυνα του οργανισμού έναντι του ήλιου. Προτιμήστε αυτά που έχουν κάποιους δείκτες προστασίας.

Κάτι άλλο σημαντικό που πρέπει να καταγραφεί είναι ότι, τα προιόντα με δείκτη προστασίας πάνω από SPF 50 έχουν μικρή διαφορά προστασίας από ένα προιόν με SPF 30 και επιβαρύνουν περισσότερο τον οργανισμό από τα φίλτρα που περιέχουν. Για παράδειγμα,  το αντηλιακό με SPF 15 απορροφά το 93% UVB , ενώ το αντηλιακό με SPF 30 απορροφά το 97% UVB. Καλό είναι να επιλέγονται τα καλλυντικά και τα μακιγιάζ με δείκτη προστασίας SPF 15 και για εκτεταμένη έκθεση στον ήλιο, να χρησιμοποιείτε αντηλιακό πανω από SPF 30.

Να θυμάστε ότι ο κίνδυνος για εμφάνιση καρκίνου στο δέρμα γίνεται πραγματικός, όταν εκτίθεστε ανά μικρά τακτά διαστήματα σε έντονη ακτινοβολία, όπως στις διακοπές.  Μην περιμένετε να εμφανίσετε φαγούρα, ξεφλούδισμα ή έγκαυμα, για να προσέχετε την έκθεσή σας στον ήλιο, αυτά είναι σημάδια ότι έχει ήδη υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη το δέρμα σας.

ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΤΕ ΤΩΡΑ ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΣΑΣ!
Τα νέα της εβδομάδας
 

Είναι φυσικό η κούραση πολλές φορές να μας έχει καταβάλλει και να αμφιβάλλουμε κατά πόσο επικίνδυνο είναι να κοιμηθούμε εκείνη τη νύχτα με το μακιγιάζ μας. Κι όμως, ακόμη και μία φορά, βλάπτει σοβαρά την επιδερμίδα μας! Όταν μάθετε πόσο αρνητικά επηρεάζει την υγεία του δέρματός σας, σίγουρα την επόμενη φορά θα είστε πιο προσεκτικές με τη φροντίδα...

Καθώς μεγαλώνουμε, είναι φυσικό να αλλάζει η όψη της επιδερμίδα μας και να εμφανίσει ξηρότητα, ρυτίδες, μεγάλους πόρους, χαλάρωση και να γίνει πιο λεπτό το δέρμα χωρίς ελαστικότητα. Η κύρια αιτία αυτής της εμφανής αλλαγής είναι ότι το δέρμα δεν παράγει καινούρια κύτταρα με τον ίδιο ρυθμό.

Για όσους έχουν ευαίσθητη επιδερμίδα γνωρίζουν πόσο δύσκολη μπορεί να γίνει η επιλογή των κατάλληλων προιόντων για το δέρμα τους, αφού πολλές φορές μπορούν να αποδειχτούν τα προιόντα που έχουν αγοράσει εντελώς ακατάλληλα, δημιουργώντας περισσότερα προβλήματα στην επιδερμίδα τους.