ΨΗΛΑ ΤΑΚΟΥΝΙΑ ΠΟΣΟ ΚΑΚΟ ΚΑΝΟΥΝ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΣΑΣ;

2017-03-23

Αγαπάμε τα τακούνια, άσχετα αν κάποιες φορές υποφέρουμε από πόνους μετά τη χρήση τους. Τα επιλέγουμε σε εκδηλώσεις, πάρτυ, βόλτες, για φαγητό, σε ειδικές περιστάσεις και στη δουλειά. Τα ψηλοτάκουνα δημιουργήθηκαν για τη μόδα, όχι για την άνεσή μας , για αυτό έχουν λιγότερη υποστήριξη από άλλου είδους παπούτσια. Αυτό φέρνει πολλά προβλήματα υγείας. Η χρόνια χρήση τους επηρεάζει σχεδόν κάθε μέρος του σώματός μας. Αλήθεια πόσο το επηρεάζει;

 1. Ερευνητές διαπίστωσαν ότι φορώντας τακτικά τα τακούνια κατά τη διάρκεια της ζωής μιας γυναίκας, πραγματικά μπορεί να μειώσει κατά το 13% το μυς της γάμπας.
 2. Δημιουργεί δυσφορία και πόνο. Υπάρχουν πολλά συμβάντα με υψηλούς τραυματισμούς στη φτέρνα από τακούνια.
 3. Προκαλεί διαστρέμματα, όσο πιο ψηλά είναι τα τακούνια.
 4. Προκαλεί ανώμαλη ανάπτυξη των νυχιών( ονυχοκρύπτωση) και ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι άτομα με διαβήτη2 , επειδή μειώνει την κυκλοφορία στα πόδια.
 5. Δημιουργεί πόνο στα πόδια, στη μέση, στα γόνατα.
 6. Δημιουργεί προβλήματα στη στάση του σώματος και στη σπονδυλική στήλη, αφού είναι σαν να στεκόμαστε στις μύτες των ποδιών μας κάθε φορά που τα φοράμε.
 7. Δημιουργεί κάλους και κότσι, αυτό οδηγεί σε πόνους και παραμόρφωση του ποδιού.
 8. Εμφανίζει νευρική βλάβη στα δάχτυλα ( νεύρωμα MORTON) και χαρακτηρίζεται από οίδημα, πάχυνση νεύρου, αίσθημα κάψιμου και πόνο.
 9. Περιορίζει κυκλοφορία στα κάτω άκρα.
 10. Οδηγεί σε ευρυαγγείες.
 11. Σκληραίνει αχίλλειο τένοντα και αυτό επιφέρει πολύ πόνο.
 12. Αυξάνει τον κίνδυνο οστεοαρθρίτιδας.

Είδαμε τους κινδύνους που επιφέρει η παρατεταμένη χρήση των τακουνιών.Ας δούμε τώρα τί μπορούμε να κάνουμε για  να τους αποφύγουμε όσο μπορούμε. Για να είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας, το να μη ξαναφορέσουμε τακούνια φαίνεται άκρως αδύνατον.

 1. Να μη φοράμε καθημερινά και για μεγάλη χρονική περίοδο τακούνια.
 2. Να μη φοράμε τακούνια για περπάτημα και για ορθοστασία.
 3. Να μην επιλέγουμε στενά παπούτσια.
 4. Μετά τη χρήση, βάλτε τα πόδια σας σε νερό με άλτα epsom για ξεκούραση.
 5. Κόψτε τα νύχια σας κοντά και σωστά.
 6. Κάντε ασκήσεις χαλάρωσης πριν και μετά τη χρήση τακουνιών.
 7. Αγοράστε τακούνια το απόγευμα, που το πόδι σας είναι μεγαλύτερο από την κούραση και ορθοστασία.
 8. Αποφύγετε τα μυτερά αν μπορέσετε, είναι δύσκολο γιατί τώρα είναι πολύ τάση. Τα μυτερά επιφέρουν όμως περισσότερα προβλήματα στην ανατομία του ποδιού.
 9. Βάλτε σόλες για να μην γλιστράει το πόδι, επειδή η έλλειψη σταθερότητας προκαλεί πίεση στη σπονδυλική στήλη. Υπάρχουν και οι ανατομικοί πάτοι, που πραγματικά ελαττώνουν τη δυσφορία και τον πόνο.
Τα νέα της εβδομάδας
 

Είναι φυσικό η κούραση πολλές φορές να μας έχει καταβάλλει και να αμφιβάλλουμε κατά πόσο επικίνδυνο είναι να κοιμηθούμε εκείνη τη νύχτα με το μακιγιάζ μας. Κι όμως, ακόμη και μία φορά, βλάπτει σοβαρά την επιδερμίδα μας! Όταν μάθετε πόσο αρνητικά επηρεάζει την υγεία του δέρματός σας, σίγουρα την επόμενη φορά θα είστε πιο προσεκτικές με τη φροντίδα...

Καθώς μεγαλώνουμε, είναι φυσικό να αλλάζει η όψη της επιδερμίδα μας και να εμφανίσει ξηρότητα, ρυτίδες, μεγάλους πόρους, χαλάρωση και να γίνει πιο λεπτό το δέρμα χωρίς ελαστικότητα. Η κύρια αιτία αυτής της εμφανής αλλαγής είναι ότι το δέρμα δεν παράγει καινούρια κύτταρα με τον ίδιο ρυθμό.

Για όσους έχουν ευαίσθητη επιδερμίδα γνωρίζουν πόσο δύσκολη μπορεί να γίνει η επιλογή των κατάλληλων προιόντων για το δέρμα τους, αφού πολλές φορές μπορούν να αποδειχτούν τα προιόντα που έχουν αγοράσει εντελώς ακατάλληλα, δημιουργώντας περισσότερα προβλήματα στην επιδερμίδα τους.