ΤΡΙΞΙΜΟ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΣΕΩΝ,                 ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΒΛΑΒΕΣ;

2017-09-05

Όλοι μας έχουμε επιχειρήσει να τρίξουμε τα δάχτυλά μας, τον αυχένα μας, την πλάτη ή τα γόνατά μας. Για μερικούς αποτελεί νευρική συνήθεια σε καθημερινή βάση και για άλλους φέρνει ανακούφιση. Το 25-54 τις εκατό των ανθρώπων, κυρίως ο ανδρικός πληθυσμός, τρίζουν τις αρθρώσεις τους καθημερινά. Χρειάζονται 25-30' για να μπορέσουν να το επαναλάβουν. Όλοι μας έχουμε ακούσει από μέλος της οικογένειάς μας, ότι δεν πρέπει να τρίζουμε τις αρθρώσεις μας, γιατί μπορεί να προκαλέσει αρθρίτιδα. Ισχύει όντως αυτό; Μπορεί αυτή η συνήθεια να προκαλέσει αρθρίτιδα ή άλλες μακροχρόνιες επιπτώσεις;

Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Επιστημών Υγείας συμπεριέλαβαν 215 άτομα από τα οποία κάποια είχαν αρθρίτιδα και άλλα όχι. Η μελέτη έδειξε ότι οι πιθανότητες εμφάνισης αρθρίτιδας είναι σχεδόν ίδιες σε όλους τους ανθρώπους, είτε έχουν αυτή τη συνήθεια είτε όχι. Πολλές ιατρικές πηγές όπως το Χάρβαρντ και το κέντρο αρθρίτιδας Johns Hopkins, συμφωνούν ότι η κοινή ρωγμή των αρθρώσεων δεν προκαλεί αρθρίτιδα.

Θα μπορεί όμως να αναρωτηθεί κάποιος, τί σημαίνει ο ήχος που ακούγεται μετά τη ρωγμή; Οι επιστήμονες το 2015 με επικεφαλής τον ακτινολόγο Ρόμπερτ Μπουτίν από το Πανεπιστήμιο Καλιφόρνια Ντέιβις,χρησιμοποίησαν μηχανές υπερήχων για να καταλάβουν τί συμβαίνει στις αρθρώσεις μας όταν τις σπάμε και από πού προέρχεται αυτός ο ήχος. Η ομάδα προσέλαβε 40 υγιείς συμμετέχοντες, εκ των οποίων οι 30 ήταν τακτικοί κροτίδες και οι 10 όχι και κλήθηκε οκαθένας τους να σπάσουν την άρθρωση στη βάση του κάθε δαχτύλου. ''Αυτό που είδαμε ήταν ένα λαμπρό φλας στο υπερηχογράφημα, όπως ένα πυροτέχνημα που εκρήγνυται στην άρθρωση'', δήλωσε ο Μπουτίν. Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι η ρωγμή και η οπτική ανάφλεξη στις εικόνες υπερήχων σχετίζονται με μεταβολές της  πίεσης που εμφανίζονται στο αρθρικό υγρό. [Το αρθρικό υγρό είναι υγρό που περιβάλλει τις αρθρώσεις μας]. Αυτό που δεν μπορούν να απαντήσουν ακόμα ,είναι αν ο ήχος που ακούγεται μετά το τρίξιμο των αρθρώσεων προέρχεται όταν μια φυσαλίδα από αέρια, όπως διοξείδιο του άνθρακα, σχηματίζεται στο αρθρικό υγρό ή όταν σκάει την ώρα της ρωγμής. Το σημαντικό είναι όμως, ότι δεν ανίχνευσαν άμεσα πόνο, πρήξιμο ή βλάβη στις αρθρώσεις.

Αυτό έρχεται σε ομοφωνία με ένα πείραμα 60 χρόνων που είχε επιτελέσει ο Δρ. Donald Unger. Έτριζε καθημερινά για όλα αυτά τα χρόνια τις αρθρώσεις του αριστερού μόνο χεριού του, τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα και κατέληξε : ''Δεν υπήρξε αρθρίτιδα στα δύο χέρια και δεν υπήρχαν διαφορές μεταξύ τους. Δεν υπάρχει προφανής σχέση μεταξύ της ρωγμής των αρθρώσεων και της επακόλουθης ανάπτυξης της αρθρίτιδας των δαχτύλων''.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι μετά το σπάσιμο των αρθρώσεων, υπάρχουν ενδείξεις αυξημένης κινητικότητας σε αυτές, επειδή διεγείρονται τα όργανα του Golgi και χαλαρώνουν τους μύες που τις περιβάλλουν, για αυτό το λόγο οι άνθρωποι ανακουφίζονται μετά τη ρωγμή.

Δε χρειάζεται λοιπόν να ανησυχείτε για το ράγισμα μια άρθρωσης. Λόγοι τυχόν ανησυχίας είναι, όταν οι ήχοι συνοδεύονται από πόνο ή οίδημα ή εάν η άρθρωση είναι κλειδωμένη [μειωμένη κίνηση της άρθρωσης], συνετό είναι τότε να ζητήσετε ιατρική συνβουλή.ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΑΡΘΡΑ

Είναι φυσικό η κούραση πολλές φορές να μας έχει καταβάλλει και να αμφιβάλλουμε κατά πόσο επικίνδυνο είναι να κοιμηθούμε εκείνη τη νύχτα με το μακιγιάζ μας. Κι όμως, ακόμη και μία φορά, βλάπτει σοβαρά την επιδερμίδα μας! Όταν μάθετε πόσο αρνητικά επηρεάζει την υγεία του δέρματός σας, σίγουρα την επόμενη φορά θα είστε πιο προσεκτικές με τη φροντίδα...

Καθώς μεγαλώνουμε, είναι φυσικό να αλλάζει η όψη της επιδερμίδα μας και να εμφανίσει ξηρότητα, ρυτίδες, μεγάλους πόρους, χαλάρωση και να γίνει πιο λεπτό το δέρμα χωρίς ελαστικότητα. Η κύρια αιτία αυτής της εμφανής αλλαγής είναι ότι το δέρμα δεν παράγει καινούρια κύτταρα με τον ίδιο ρυθμό.

Για όσους έχουν ευαίσθητη επιδερμίδα γνωρίζουν πόσο δύσκολη μπορεί να γίνει η επιλογή των κατάλληλων προιόντων για το δέρμα τους, αφού πολλές φορές μπορούν να αποδειχτούν τα προιόντα που έχουν αγοράσει εντελώς ακατάλληλα, δημιουργώντας περισσότερα προβλήματα στην επιδερμίδα τους.