ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ        ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΗ ΤΡΙΧΟΦΥΙΑ;   

2018-09-30

Συγκριτικά με τους άντρες, η γυναικεία τριχοφυία επηρεάζει πολύ τη ψυχολογία τους, καθώς δε συμβαδίζει με την αισθητική της κοινωνίας μας. Υπάρχει όμως τριχοφυία που ξεφεύγει από τα πρότυπα ομορφιάς και αποδεικνύει κάποια ορμονική διαταραχή ή εμφάνιση ασθένειας, όπως η ΥΠΕΡΤΡΙΧΩΣΗ, δηλαδή υπερβολικά ανεπτυγμένη τριχοφυία, κυρίως λόγω χορήγησης κάποιων φαρμάκων για ιατρική πάθηση και ο ΔΑΣΥΤΡΙΧΙΣΜΟΣ, δηλαδή ανάπτυξη τριχοφυίας σε μέρη που λογικά εμφανίζουν μόνο οι άνδρες, ή όπου στις γυναίκες παρατηρείται χνούδι, συγκεκριμένα στην πλάτη, στο στέρνο, στη θηλή, στο πηγούνι, στο πάνω χείλος, στα μάγουλα, ανάμεσα στα φρύδια και στην κοιλιά. Έκδηλη τριχοφυία κυρίως λόγω αυξημένων ανδρογόνων, ορμονικών προβλημάτων. Κάποιες φορές, αρκούν μόνο η εθνικότητα και το χρώμα του δέρματος για τη δικαιολογία πιο έντονης τριχοφυίας σε σχέση με τις υπόλοιπες γυναίκες.

Ανάλογα τί τριχοφυία παρουσιάζεται στο δικό σας σώμα, υπάρχει και η καταλληλη μέθοδος αποτρίχωσης. Συνιστάται ιατρική συμβουλή και καθοδήγηση.

Υπάρχουν δύο μορφές αποτρίχωσης: η προσωρινή αποτρίχωση και η μόνιμη αποτρίχωση.

Στην προσωρινή αποτρίχωση συγκαταλέγονται η λεύκανση, το τσιμπιδάκι, το ξύρισμα, η συσκευή αποτρίχωσης, το νήμα, οι κρέμες, το κερί και η χαλάουα.

ΔΕΝ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΜΟΡΦΗ ΑΠΟΤΡΙΧΩΣΗΣ ΣΕ ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΔΑΣΥΤΡΙΧΙΣΜΟ. ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΔΙΑ, ΤΑ ΧΕΡΙΑ, ΤΙΣ ΜΑΣΧΑΛΕΣ, ΤΑ ΦΡΥΔΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΠΙΚΙΝΙ.

Στη μόνιμη αποτρίχωση συγκαταλέγονται η ηλεκτρική αποτρίχωση, το laser ή παλμικό φως (IPL) και συνδυασμός IPL με ραδιοσυχνότητες, τα ιατρικά χάπια και η ενζυμική αποτρίχωση.


ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΑΠΟΤΡΙΧΩΣΗ

ΛΕΥΚΑΝΣΗ

Δεν αφαιρείται η τρίχα, ξανοίγει το χρώμα της για να μην είναι έντονα αισθητή. Είναι επικίνδυνη, μπορεί να δημιουργήσει αλλεργική αντίδραση έως και έγκαυμα, δεν εφαρμόζεται σε σκούρα δέρματα. Χρησιμοποιείται κυρίως στο πρόσωπο.

ΤΣΙΜΠΙΔΑΚΙ

Αφαιρούνται μεμονωμένες τρίχες από τη ρίζα, αλλά αναπτύσσονται ξανά λόγω του ότι ο αδένας της τρίχας παραμένει άθικτος. Εφαρμόζεται σε μικρές περιοχές.

ΞΥΡΙΣΜΑ

Είτε με ξυραφάκι σε βρεγμένο δέρμα είτε με ξυριστική μηχανή ακόμα και σε στεγνό δέρμα χωρίς να το ερεθίζει, κόβεται η τρίχα πολύ κοντά στο δέρμα με τη ρίζα της να παραμένει άθικτη. Προτιμάται για μεγάλες περιοχές και υπάρχει το ενδεχόμενο εμφάνισης θυλακίτιδας.

ΣΥΣΚΕΥΗ ΑΠΟΤΡΙΧΩΣΗΣ

Με την περιστροφική κεφαλή της μπορεί να αφαιρέσει και τρίχα με μήκος 0,5 χιλιοστά από τη ρίζα. Είναι επώδυνο, κυρίως σε ευαίσθητες περιοχές. Εφαρμόζεται ξανά σε ένα μήνα περίπου.


ΝΗΜΑ (ΚΛΩΣΤΗ)

Είναι λεπτές βαμβακερές λωρίδες που στρίβονται γύρω από τη τρίχα και τη τραβάνε από τη ρίζα. Είναι επώδυνο και εφαρμόζεται κυρίως στα φρύδια.

ΚΡΕΜΕΣ

Με χημικά συστατικά που διαλύουν τις πρωτείνες της τρίχας και αφαιρείται έτσι γρήγορα η τριχοφυία σε μεγάλες περιοχές. Εφαρμόζετε την κρέμα και περιμένετε περίπου δέκα λεπτά για να την αφαιρέσετε μαζί με τις ανεπιθύμητες τρίχες. Διάρκεια επανεμφάνισης της τριχοφυίας μετά απο μια βδομάδα. Δε τη συνιστώ, λόγω πιθανής αλλεργικής αντίδρασης, ακατάλληλη για τις ευαίσθητες περιοχές.

ΚΕΡΙ

Υπάρχει το ζεστό και το κρύο κερί. Ακολουθούμε τη φορά της τρίχας και μετά με ειδικές λωρίδες υφάσματος με φορά τώρα αντίθετη, αφαιρούμε το κερί μαζί με τη τρίχα από τη ρίζα. Είναι επώδυνο, αλλά είναι σχετικά μια γρήγορη διαδικασία για μεγάλες περιοχές. Διάρκεια επανεμφάνισης της τρίχας μετά από 25 μέρες. Να σημειώσω ότι χρειάζεται για να γίνει αυτή η μέθοδος αποτρίχωσης, να είναι η τρίχα τουλάχιστον 2 χιλιοστά και μετά την αποτρίχωση να εφαρμόσετε κατάλληλη κρέμα για την ανακούφιση του ερεθισμένου δέρματος. Αν χρειάζεστε τη βοήθειά μου για την επιλογή της κρέμας, επικοινωνήστε μαζί μου.

ΧΑΛΑΟΥΑ

Μείγμα ζάχαρης και νερού, εφαρμόζεται παρόμοια με το κερί, είναι επώδυνο και έχει διάρκεια μη επανεμφάνισης της τριχοφυίας έως και δύο βδομάδες.

ΜΟΝΙΜΗ ΑΠΟΤΡΙΧΩΣΗ

ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΑΠΟΤΡΙΧΩΣΗ (ΗΛΕΚΤΡΟΛΥΣΗ)

Επιτυγχάνεται με μια πολύ λεπτή βελόνα που εισέρχεται μέσα στη τρίχα και απελευθερώνει ηλεκτρικό ρεύμα για περίπου 2 δευτερόλεπτα, έτσι καταστρέφεται η τρίχα απο τη ρίζα της , δημιουργώντας βλάβη και στον αδένα της τρίχας. Θεωρείται ασφαλής και αποτελεσματική μέθοδος, συνιστάται για μικρές περιοχές λόγω του ότι είναι πολύ επώδυνη και κοστίζει αρκετά.  Χρειάζονται πολλές συνεδρίες για μόνιμη αφαίρεση της τρίχας, κυρίως αν υπάρχει και ορμονικό πρόβλημα. Επιλέξτε έναν έμπειρο επαγγελματία και όχι εφαρμογή στο σπίτι, πιθανός κίνδυνος εμφάνισης καφέ ή λευκών σημαδιών στο δέρμα. Είναι και μια εναλλακτική επιλογή για ξανθές τρίχες που δεν μπορεί να τις εξαφανίσει το λέιζερ. Ιδανική επιλογή για τις περιοχές με δασυτριχισμό.

LASER Ή ΠΑΛΜΙΚΟ ΦΩΣ Ή  ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΑΥΤΟΥ ΜΕ ΡΑΔΙΟΣΥΧΝΟΤΗΤΕΣ

Χρειάζεται να μην έχεις μαυρισμένο δέρμα και ξανθές τρίχες για την αποτελεσματικότητα αυτής της μεθόδου και να περιμένεις ότι χρειάζονται 4-6 συνεδρίες για να δεις αποτέλεσμα. Είναι ακριβή μέθοδος, λιγότερη επώδυνη από την ηλεκτρόλυση, πονάει μόνο στις ευαίσθητες περιοχές. Επιλέξτε δερματολόγο για την εφαρμογή, η λανθασμένη χρήση μπορεί να δημιουργήσει σημάδια στο δέρμα, υπερχρωμάτωση, κάψιμο, ζημιά στην όραση.

ΙΑΤΡΙΚΑ ΧΑΠΙΑ

Σε περίπτωση  ορμονικών παθήσεων συνιστάται, μετά από καθοδήγηση του γιατρού για να σταματήσει η ανεπιθύμητη τριχοφυία.

ΕΝΖΥΜΙΚΗ

Συνιστάται για ορμονοεξαρτώμενες περιοχές (πρόσωπο, κοιλιά, γλουτοί, μέση), πιο οικονομική μέθοδος από το λέιζερ. Αφαιρείται η τρίχα με κερί και μετά εφαρμόζονται κάποια ένζυμα  για τη μείωση της τριχοφυίας με αποτέλεσμα έως και 30% και για χνούδι έως και 50%.

ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΤΕ ΕΝΑ ΑΠΑΛΟ ΔΕΡΜΑ, ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ!